Care sunt planurile tale de cariera sau…unde te vezi peste 3 ani? :)

care-sunt-planurile-de-cariera„Cum unde ma vad peste 3 ani? Ce intrebare stupida mai e si asta? Oare o raspunde cineva la ea? Eu habar nu am ce o sa fac maine si asta ma intreaba unde ma vad peste 3 ani……ma vad in Bahams, evident!” ……cam astea sunt reactille gandite in timpul interviului si spuse cu voce tare dupa. Reactii normale, daca  nu cunoastem, de fapt, ce se ascunde in spatele intrebarii de mai sus.

Acum 10 ani, cand bancile incepusera sa se dezvolte reapid in Romania, mi s- a intamplat sa caut simulant HR specialist pt 2 banci.  Daca comparam JD primite de la ambele banci, aratau aproape identic….La prima banca, sa ii spunem banca A, departamentul de HR era  coordonat de un expat care intentiona sa ramana mult timp in RO, deci sansele de avansare ale HR specialistului erau aproape de zero. Cealalta banca insa, banca B, cauta candidati care sa isi doresca f mult sa creasca in organizatie si sa poata fi oricand back up pt HR Manager

Daca revenim la intrebarea: unde te vezi peste 3 ani, in cazul de mai sus ne ajuta sa stim exact ce candidat sa recomandam la ce banca. Daca raspunsul era: imi doresc sa cresc, sa am mai multe responsabilitati , sa coordonez o echipa, atunci candidatul nu se potrivea deloc cu banca A, dar era perfect match pt banca B. Daca insa candidatul spune ca  este pozitia pe care se simte confortbil, ca vrea sa acumuleze cunostinte, ca nu isi doreste o pozitie manageriala, atunci cu siguranta era  pefect match pt banca  A 🙂

Acelasi filtru de selectie se aplica in aproape orice proces de recrutare unde stii daca exista sau nu posibilitati de crestere.  Daca in timpul interviului dl iti spune ca vrea sa ajunga manager si tu stii ca pe pozitia respectiva  nu va avea posibilitate de crestere, nu e candidatul de care ai nevoie.

Recruiterul vrea de fapt sa afle care sunt planurile tale de cariera si daca jobul la care aplici se incadreaza in planurile tale. Vrea sa vada daca ai aplicat la acest job doar pentru ca nu lucrezi ( sau nu iti place locul de munca pe care il ai), sau chiar iti doresti acel job si il consideri locul unde intentionezi sa ramai. Vrea sa se convinga ca, o data ajuns in organizatie,  jobul ti se potriveste, esti motivate si intentionezi sa ramai in organizatie.

Va doresc mult success la interviuri 🙂

Posted in HR and tagged , , , .

5 Comments

  1. Sincer iti spun ca eu mereu eram gata sa raspund la aceste intrebari cu „I Know You’re Bullshitting Me” .Dar pana acum nu stiam rostul intrebarii, dar de acum alta bariera a cazut, asa ca raman restul :D.

  2. Deci in ambele situatii perfect match pentru banca B; banca A no chance :))
    Sunteti milioane care v-ati trezit peste noapte traineri sau coach si mai si publicati …
    ”Daca raspunsul era: imi doresc sa cresc, sa am mai multe responsabilitati , sa coordonez o echipa, atunci candidatul nu se potrivea deloc cu banca A, dar era perfect match pt banca B. Daca insa candidatul spune ca este pozitia pe care se simte confortbil, ca vrea sa acumuleze cunostinte, ca nu isi doreste o pozitie manageriala, atunci cu siguranta era pefect match pt banca B.”

    • Mihaela, multumesc de feedback, era o greseala de typing 🙂
      Nu ma consider nici trainer, nici coach…ceea ce scriu este din experienta persoanala venita din 13 ani de recrutare
      Mult success iti doresc,

      Cristina Savuica

  3. Eu consider ca respectiva intrebare este ineptie. De ce? Pentru ca oamenii se multumesc cu anumite lucruri chiar daca dorintele lor sunt mai mari. Cinstit este sa ii spui omului: avem varianta A si varianta B. De-abia dupa ce ii prezinti ambele variante intrebi cum se vede el si pe ce job se potriveste. Pentru ca daca aveai disponibil doar job-ul A, atunci ii respingeai din start pe cei cu dorinte de avansare.
    Cred ca sunt alte modalitati prin care un HR-ist isi poate da seama de personalitatea si de dorintele oamenilor.
    Nu am adresat niciodata aceasta intrebare in cadrul unor interviuri si nici nu as face-o. Mi s-a adresat intrebarea, insa in 100% din cazuri intrebarea a venit din partea unor junior HR.

  4. Cred ca aici e vorba si de transparenta. Vrei un raspuns sincer, creaza un context de sincerittate. Clasica „unde te vezi in 5 ani” are sens decat daca e plasata intr-un context. Candiatul simte ca e un anumit raspuns dezirabil pe care il astepti de la el. Daca este sub presiune sa obtina jobul, o sa spuna, de celel mai multe ori, ce crede ca vrei sa auzi.

    Insa daca stabilesti un dialog deschis, echilibrat, in care ambele parti au acces la informatie, ai sanse mai bune sa ti se raspunda cu sinceritate.

    Intrebarile criptice si fara context cred ca o sa iti dea rapsunsuri inautentice, formale, „diplomate” care de fapt nu spun nimic.

Comments are closed.